PRESS: Satsning på historiska texter

Under 1800-talet gjordes stora genombrott i vetenskapliga ämnen som historia och arkeologi.
Ett stort antal böcker och artiklar gavs ut men trycktes oftast inte i några större upp­lagor. Nu får många av de här viktiga texterna ett nytt liv.
– Vi kommer att återutge ett 100-tal av arkeologins viktigaste texter i tryckt form, säger Mikael Jägerbrand, ägare av bokförlaget Virvelvind Förlag
Det var under slutet 1800-talet som de flesta stora upptäckterna gjordes inom svensk arkeologi. Det var då man daterade de flesta typer av fornlämningar, man förstod att hällristningar var bilder från forntiden och man gav namn åt saker som stenåldern och bronsåldern.
De flesta upptäckterna publicerades i små vetenskapliga tidskrifter och oftast var det inte många som då förstod hur viktiga texterna var.
– Det är ofta mycket svårt att läsa de här gamla texterna eftersom böckerna oftast bara finns bevarade på de större biblioteken i universitetsstäderna, säger Mikael Jägerbrand, ansvarig redaktör för bokserien.
– Det enda alternativet är oftast att försöka hitta böckerna och tidskrifterna på ett antikvariat men då får man vara beredd att betala hundratals eller tusentals kronor.
Sedan tidigare driver Virvelvind Förlag en sajt där den här typer av texter publiceras för gratis nedladdning i pdf-format: e-boksbiblioteket.se.
Det är främst de här digitala texterna som nu kommer att ges ut i tryckt form.
– Vi planerar att återutge ca 100 texter inom de närmaste åren, säger redaktören Mikael Jägerbrand.
– Det handlar framför allt om arkeologiska texter men vi kommer också att publicera spännande etnologiska och historiska texter.
– Bland annat planerar vi att ge ut en rad böcker med texter om morden som begicks av den brittiske seriemördaren Jack the Ripper, eller Jack Uppsprättaren som han kallades här i Sverige.

Presskontakt: Mikael Jägerbrand mikael@virvelvind-forlag.se

Klicka här för att ladda ner pressmeddelandet. Filen är 1 Mb.

Fakta
Start: Första böckerna ges ut i oktober 2012.
Storlek: A5.
Pris: ca 59–69 kr.

Publicerad i Press